Yağlı Güreşler
Güreş biz Türklerin ata sporlarındandır. Yaklaşık olarak mö 4ncü yy dan beri yapıldığı bilinmektedir. Doğa ile iç içe olan ve kuvvetin önemli olduğu bu göçebe yaşam şeklinde hemen hemen her fırsatta güreş düzenlenmiştir.
İlkbaharda doğanın canlanışını kutlamak için yapılan kutlamalarda, düğün-zafer kutlaması gibi önemli günlerde yapılan güreşlerde pehlivanlar güçlerini göstermek için güreş tutmuşlardır. Ünlü güreşçiler yetiştikleri bölgeleri için övünç kaynağı olmuştur.Yağlı güreşlerin ise Mısır kökenli olduğu ve Anadolu’da özellikle Ege, Trakya bölgesinde yapıldığı söylenmektedir.
Anadolu’ya göçler sonrasında her iki güreş stillerinin bir birinden etkilendiği, Osmanlı döneminde güreş organizasyonları devlet himayesinde olmuş. Osmanlı’nın Trakya’ya geçişinden sonra başlayan Kırkpınar güreşleri yağlı güreş denildiğinde ilk akla gelen organizasyon olsa da yurdun birçok yerinde yağlı güreş etkinlikleri yapılmaktadır. Ancak en eski ve büyük organizasyon Kırkpınar yağlı güreşleridir ve 2011 yılında 650ncisi düzenlenecektir. Güreşler duyurusu, duası, kıspeti, cazgırı, ağası ve birçok özelliği ile adeta bir tören havasında gerçekleştirilmektedir.
Bu çalışmadaki fotoğraflar 2006 ve 2007 yıllarında Kırkpınar (Edirne), Çalı ve Gündoğdu (Bursa) yağlı güreşlerinde çekilmiştir.